Oct 23, 2018

Dintre toate camerele din casa ta, dormitorul este probabil locul sacru pentru tine, locul unde te relaxezi și unde îți încarci bateriile și de aceea alegerea luminii din dormitor este cât se poate de importantă. Iar pentru că dormitorul este adesea mai mult decât locul în care dormi, este necesar să te gândești la alegerea obiectelor de iluminat.

Iată câteva lucruri esențiale la care trebuie să te uiți: lumina ambientală, iluminatul pentru task-uri, culoarea și strălucirea.

    • Lumina ambientală

Prima întrebare pe care ai putea să ți-o pui atunci înainte de alegerea luminii pentru dormitor este: ce fel de activități obișnuiești să faci în dormitor; întreabă-te și dacă îți place lumina naturală și cât de nevoie este nevoie de lumina artificala pentru a îndeplini activitățile desfășurate în dormitor. Lumina artificială ar trebui să fie un ajutor pentru lumina naturală și ar trebui să îți permită desfășurarea unor activități precum curățenia, împachetarea hainelor sau să faci patul. Pentru astfel de activități, iluminatul artificial ar trebui să fie fix (da, clasicul iluminat din tavan) sau cu ajutorul lămpilor portabile, înalte. Aceste activități nu au nevoie de lumina puternică, focusată.

    • Lumina pentru task-uri

Dacă obișnuiești ca în dormitor să citești, să scrii sau să te machiezi, atunci ai nevoie, pe lângă lumina generală, de iluminat specific. Lămpile pentru noptiere, lămpile mobile sau agățătoare pentru zonă specifică înfrumusețării sau iluminatul direcțional aplicat pe pereți sunt câteva dintre soluții. În esență, iluminatul pentru efectuarea anumitor taskuri poate avea diferite forme, atât cât timp cât oferă iluminare mai amplă, dar cu un focus mai concentrat.

    • Strălucire/Brightness/Intensitate

Pe măsură ce alegi ilumitatul dormitorului, este important să te gândești la tipul de becuri folosit pentru fiecare dispozitiv. În funcție de intensitatea lumini și de culoarea emisă, becul are puterea să îți afecteze pozitiv sau negativ productivitatea și modul cum te simți după ce ai petrecut mult timp sub o anumită lumină. Este bine să te gândești la intensitatea stralucirii sau ‘lumens’. Alegerea este cât se poate de subiectivă și depinde numai de tine ce tip de luminozitate vei dori să ai în dormitor.

    • Culoarea

Culoarea luminii este și ea la fel de importantă. Becurile incandescente oferă o lumină caldă, soft, cele fulorescente (CFL) emit mult albastru, deși ultimele modele au un spectru mai amplu de culori, iar LED-urile au gamă de culori diferite. S-a demonstrat că becurile cu lumină albă sau albastră ajută la a da energie, fiind folosite cel mai adesea pentru iluminat pentru susținerea unor activități focusate. Totodată, se consideră că acestea suprimă crearea de melatonină, nefiind recomandate pentru zone de relaxare. Sistemele de iluminat cu lumina mai caldă (adesea galbenă) nu afectează producerea de melatonină, deci sunt mai indicate pentru activități relaxante.


Deoarece în ultima vreme dormitorul a devenit un spațiu mulți funcțional, este bine să fii foarte flexibil atunci când îți alegi sistemul de iluminat. Dacă îți place să citești cărți, alege o lampă cu picior flexibil, dar dacă obișnuiești să citești de pe dispozitive electronice lumină focusată și mai puternică nu este atât de importantă. Elle Deco îți oferă 40 de idei pentru iluminarea stylish a dormitorului. Descoperă toate sugestiile aici.

Photo by Chastity Cortijo on Unsplash

Leave a Reply

All blog comments are checked prior to publishing