May 23, 2018

Când mergeți în magazine sau intrați pe diverse shop-uri online pentru a vă cumpăra lenjerie de pat, vedeți diferite cifre precum 150 sau 1000 TC (sau fire / cm 2). Dar ce înseamnă aceste cifre? Numărul de fire dintr-un material înseamnă numărul de fire țesute împreună pe o suprafața de aproximativ un inch2. Pentru a ajunge la acest număr se ia în considerare numărul de fire în urzeală și bătătură dintr-o țesătură raportat la o anumită suprafață, de regulă 10 cmp sau 1 inch2 și se adaugă împreună. 

În mod tradițional numărul de fire este luat în considerare pentru a se măsura finețea și moliciunea materilaului. Cu cât mai multe fire / cm2, cu atât este mai moale materialul și mai rezistent. Parțial adevărat, pentru că mulți producători au transformat acest detaliu tehnic într-o schemă de marketing și adaugă o cifră mai mare numărului total de fire.

Astfel dacă în cazul unui material de 200 de fire avem 100 de fire orizontale și 100 de fire verticale, producătorul va putea scrie pe etichetă cu ușurință 800 de fire, deoarece fiecare fir din cele 100 este de fapt un fir alcătuit din mai multe straturi, adica încă 4 fire de slabă calitate și răsucite, iar producătorul va considera că materialul are 400 de fire orizontale și 400 de fire verticale. Ceea ce în mod eronat va crea iluzia unui material rezistent și moale, însă vă va surprinde că după puține utilizări, lenjeria se va rupe sau își va modifica dimensiunile. O lenjerie de calitate bună provine dintr-un bumbac de bună calitate, netratat chimic, ce prezintă capsule lungi și din care pot fi extrase fire lungi, rezistente și într-un singur strat.

Țesătura satinată este fabricată din 5 fire fine pieptănate, din fibre lungi de bumbac ceea ce îi conferă calități deosebite: aspect lucios ca de mătase, suprafața fină, textură moale și totodată rezistentă, stabilitate mare la spălare și păstrarea calităților în timp. Cu cât firele folosite la țeserea satinului sunt mai subțiri, cu atât desimea este mai mare iar aspectul și finețea țesăturii sunt de înaltă calitate putand egala finețea bumbacului egiptean.

Lenjeriile de pat produse de Folded & Co. provin în totalitate din bumbac 100% organic, cu finisaj satinat și cu o densitate de 300 de fire/ cm2, fire ce provin dintr-un singur fir și din plante cu capsule lungi și rezistente.

O alegere conștientă a lenjeriei de pat în care dormiți cel puțin 7 ore (studiile spun că dormim o treime din viață) presupune să cunoaștem mai bine ce conține materialul așternuturilor, ce fel de bumbac este și cum putem ajunge la cel  mai bun raport calitate - preț.

 

 

 

 

Leave a Reply

All blog comments are checked prior to publishing