Jan 29, 2018

Suntem conștienți de avantajele pe care le au o alimentație sănătoasă sau câteva minute de sport în fiecare zi, dar cât de multe cunoaștem despre materialele care ne ating pielea zilnic, fie că vorbim de haine sau de lenjeriile de pat? Știm că avem o alternativă la bumbacul obișnuit, mai exact bumbacul organic, însă cunoaștem diferențele dintre cele două tipuri de culturi, pe lângă efectele directe asupra propriei piele?
Înainte ca bumbacul să intre în contact cu pielea noastră se află și procesul de obținerea al materialului propriu-zis, creșterea plantei de bumbac și cultivarea ei. Fiind una dintre cele mai populare plante din industria textilă - bumbacul reprezintă aproximativ 40% din producția textilă la nivel global - și cu un consum global estimat să crească în următorii ani, există o preocupare din ce în ce mai mare pentru producția unui bumbac durabil și a unor metode mai ecologice de creștere.


 

Diferențe în procesul de obținere a bumbacului organic

Există un impact mai mare asupra mediului prin creșterea bumbacului neecologic, 70% din semintele folosite in cresterea bumbacului obisnuit provenind din GMO - adica semințe modificate genetic, folosite în acest fel pentru a fi rezistente la dăunători. Se estimează că în fiecare an producătorii de bumbac utilizează până la 25% din insecticidele din lume și peste 10% din pesticide. Bumbacul organic se obține exclusiv din semințe naturale și nu se utilizează decât tehnici naturale de întreținere a culturilor și a solului, fiind interzise folosirea pesticidelor sau altor substanțe chimice.

În privința solului, bumbacul obișnuit este cultivat pe același pământ de mai multe ori, fapt ce determină degradarea calității solului, eliminarea substanțele nutritive din sol și de cele mai multe ori cultivate ca monoculturi, pe același sol neputând fi cultivate și alte soiuri de plante. Lipsa rotației culturilor face ca solul să piardă din nutrienții naturali, fiind necesară utilizarea fertilizatori sintetici și o irigare intensă a solului. Bumbacul organic este rotit de la un sol la altul, iar nutrienții rețin apă mult timp, necesitând o irigare mai puțin intensă. Astfel sistemele de producție ecologică completează și mențin fertilitatea solului, reduc utilizarea pesticidelor și a ingrăsămintelor toxice, permițând o agricultură diversă din punct de vedere biologic.

Când se ajunge la momentul recoltării, plantele sunt defoliate, iar fermierii care cultivă bumbacul convențional folosesc deseori erbicide pentru a defolia plantele, fiind grav afectați din cauza contactului direct cu substanțe toxice, unele dintre ele fiind clasificate de Organizația Mondiala a Sănătății drept “probabil cancerigene”. Producția de bumbac organic implică adesea alegerea manuală - fără substanțe chimice, defoliere sau utilizarea mașinilor de recoltat, iar pentru prelucrarea de bumbac organic se folosesc uleiuri naturale, amidon din cartofi și alți compuși naturali. .


 

Beneficiile materialelor din bumbac organic

Bumbacul organic este folosit pentru a face prosoape, lenjerie de pat și îmbrăcăminte de calitate. Produsele obținute din bumbac organic sunt de obicei considerate ca fiind de înaltă calitate și, în general, sunt mai scumpe decât produsele obișnuite din bumbac. Cererea de produse din bumbac organic continuă să crească pe măsură ce mai mulți oameni devin conștienți de beneficiile lor.
impactul pozitiv asupra mediului – culturile de bumbac organic sunt cu mult mai puțin distructive, având un impact minor asupra solului, apei și aerului.
• este durabil – datorită lipsei de chimicale din sol, durata de viață a culturilor este mult mai mare. Solul este hrănit natural, menținând astfel umiditatea și fertilitatea acestuia.
• este bun pentru pielea noastră – bumbacul organic este pur, antialergic, antibacterian, iar culturile din care provine nu sunt tratate cu pesticide, insecticide, erbicide sau organisme modificate genetic. Este delicat inclusiv cu pielea bebelușior, lăsand-o să respire și nu provoacă iritații.
protejează producătorii locali și fermierii – toți cei implicați în procesul de obținerea al bumbacului lucrează într-un mediu ferit de substanțe chimice și beneficiază de condiții decente de muncă, fiind remunerați corespunzător.

De reținut este faptul ca deși bumbacul poate proveni dintr-o cultură ce a fost crescută și tratată în mod organic, el poate intra totuși în contact cu substanțe toxice în momentul prelucrării și transformării lui în produs finit prin prisma vopselurilor sau a altor tratamente aplicate în fabrică.
De aceea pentru a fi siguri de statutul organic de la plantarea, recoltarea materiilor prime și până la ultimul pas al producției este bine de urmărit eticheta care atestă calitatea lui - cum este spre exemplu standardul Global Organic Textile Standard (GOTS) . Dezvoltat prin colaborarea dintre cei mai importanți producători de standarde, are scopul de a defini cerințele recunoscute la nivel mondial și de a asigura statutul organic al produselor prin producția ecologică și responsabilă din punct de vedere social.

Nu în ultimul rând deși produsele din bumbac organic vor costa mai mult decât produsele non-organice, acesta pot contribui nu doar la sănătatea noastră, ci și la protejarea ecosistemului, reducerea pierderilor de apă și asigurarea unui mediu de lucru mai sigur pentru agricultori și producători.


Sursa foto: Wiki Commons/ Cotton Plant_USDA Natural Resources Conservation Service
Surse articol:
https://www.ota.com/advocacy/fiber-and-textiles/organic-cotton/cotton-and-environment
http://cotcorp.gov.in/shares.aspx
http://wwf.panda.org/about_our_earth/about_freshwater/freshwater_problems/thirsty_crops/cotton/

Leave a Reply

All blog comments are checked prior to publishing